Paragraf çözme teknikleri nelerdir? Türkçe, Türk Dili ve Edebiyatı derslerinde başarılı olmak isteyen öğrencilerin cevabını araştırdığı bu soruları içeriğimizde ayrıntılı bir şekilde cevapladık. Adım adım paragraf çözme yöntemleri ile örnekler vererek, bu formattaki zor soruların üstesinden nasıl gelebileceğinizi anlattık. Siz de paragraf sorularını çetrefilli ve karışık buluyor, onların sınavda çok zaman kaybettireceğini düşünüyorsanız, yazımızdan öğreneceğiniz taktikler sayesinde bu konudaki endişelerinizden tamamıyla kurtulabilirsiniz.

Paragraf Çözme Teknikleri Nelerdir?

YKS ve LGS gibi sınavlarda önemi giderek artan paragraf konusundan, genellikle en az 10-12 soru geliyor. Bu nedenle ilgili soru tarzına her yönüyle vâkıf olmak ve bunları en hızlı şekilde çözmek için gerekli stratejileri bilmek şart.

Bu noktada, paragraf nasıl çözülür? Diye merak edenlerin uygulayabileceği ipuçları şöyle:

1.   Önce Soru Kökünden Başlayın:

İlk olarak soruyu değil, soruda sizden ne istendiğini anlayın. Böylece paragrafı okurken tüm dikkatinizi ona verir, asıl odaklanmanız gereken noktaya konsantre olur ve soruyu, çözüme endeksli bir şekilde okursunuz.

2.   Sonra Şıklara Göz Atın:

Soru köküne göz attıktan sonra hemen paragrafı okumaya geçmeden evvel, ikinci etapta şıklara da bir göz gezdirmeniz faydalı olacaktır. Bu sayede size ne anlatıldığını ve neyin cevabını bulmanız gerekeceğini daha kolay kavrarsınız. Paragrafın hangi konudan bahsettiğini anlayarak, sorunun çözümü yolunda bir adım daha mesafe katetmiş olursunuz.

3.   İşaretleyici Kullanın:

Özel isimler, tarihler, önemli olduğunu düşündüğünüz yerler, bilmediğiniz kelimeler… Bunların altını çizerek, zihninizde kodlanmasını sağlayın. Böylelikle o spesifik bölümleri ön plana çıkararak, kafanızı karıştırabilecek noktaları daha çabuk çözüme kavuşturabilirsiniz.

4.   Soruda Tam Olarak Ne İstendiğine Dikkat Edin:

Acele etmeden, soru kökünü doğru okumaya ve anlamaya önem verin. Paragraf köklerinde bazen; ‘değinilmemiştir’, ‘yoktur’, ‘değildir’, ‘anlatılmamıştır’, ‘söylenemez’, ‘yapılmamıştır’ gibi olumsuz ifadeler bulunur. Onlara dikkat edin. Ayrıca italik veya altı çizili kelimeleri dikkatle okuyun.

5.   Bütün Şıkları Okuyun:

Bu, paragraf çözme teknikleri içinde basit görünen fakat çoğu zaman ihmâl edilen bir kuraldır. Çünkü bazı öğrenciler ilk veya ikinci şıkkın doğru olduğunu düşündüklerinde, öteki şıklara bakma gereği duymaz. Oysa ilk şıklar yanıltıcı olabilir. Zamandan kazanacağım diye alttaki şıkları okumadan geçmek gibi bir hataya düşmeyin. İşaretleme yaparken aceleci davranmak yerine, tüm şıkları okuyup bilgi ve mantık süzgecinizden geçirerek nihai bir karara varın. Paragrafın ana fikrini en iyi anlatan, sonuncu şık da olabilir. O nedenle hiçbirini atlamayın.

6.   Bolca Pratik Yapın:

Soruları sizden istenen süre zarfında hızlıca çözebilmek için, zaman tutarak bol bol pratik yapmayı ihmâl etmeyin. Örneğin; ‘her gün en az şu kadar paragraf sorusu çözeceğim.’ Diye bir hedef belirleyebilir, çalışma programınızı buna göre düzenleyerek rahatça pratik kazanabilirsiniz.

Bunu yaparken atladığınız sorulara geri dönmeyi, yapamadıklarınızı asla çözümsüz bırakmamayı unutmayın. Eğer paragraf sorularından biri sizi zorlayacak olursa; dakikalarca vakit kaybetmek yerine, o soruyu pas geçip farklı sorularla zihninizin odağını değiştirin, sonra boş bıraktığınız soruya tekrar bakın.

7.   Uzun Sorular Gözünüzü Korkutmasın:

Genellikle paragraf sorularının zorluğu ile uzunluğu ters orantılıdır. Yani soru ne kadar uzun ise, aslında cevap o denli kolaydır. Çünkü uzun sorularda çoğu zaman bir olaydan bahsedilir ve anlatılan olayı akılda tutmak genelde daha kolaydır. Bu sebeple uzun paragraf soruları çözme teknikleri daha pratiktir.

8.   Soruları Yazara Göre Yanıtlayın:

Örneğin yazar; paragrafta, elma kabuklarının sağlığa zararlı olduğunu savunmuş olabilir. Siz ise paragraftaki düşüncenin tam tersini benimsiyorsunuzdur. Fakat sizden istenen; soruya, kendi görüşünüzü değil paragrafı baz alarak cevap vermenizdir. O nedenle yazarın vermek istediği mesajın üzerinde durmaya ve soruyu bu doğrultuda yorumlamaya özen gösterin.

Kendinize hem; ‘bu paragrafta ne arıyorum? Bu metni neden okuyorum?’ diye sorun hem de ‘yazar ne anlatmak istemiş?’ sorusunun yanıtını arayın.

9.   Son Cümleyi Önemseyin:

Öğrencilerin paragraf çözme taktikleri içinde pek bilmediği hususlardan biri, paragraflarda ana düşüncenin ekseriyetle son cümleye yerleştirildiğidir. Tabii ki istisnalar olabilir. Fakat yaygın olan format şudur ki; paragrafın ilk cümlesinde temaya, son cümlede ise ana fikre değinilir.

Paragraf Çözme Yöntemleri Nelerdir?

Bunların yanı sıra, paragraf soruları nasıl çözülür en kolay? Diye merak edenlerin işine yarayacak farklı tüyolar da mevcuttur. Onlardan bir kısmını şöyle sıralayabiliriz:

  1. Okuduğunuzu daha iyi ve hızlı anlamak için düzenli kitap okuyun.
  2. Kitapların özetini çıkarın. Bu, algılama ve yorumlama becerinizi geliştirecektir.
  3. Özet çıkarırken; anlatım nitelikleri, ana fikir, yardımcı fikir gibi konulara odaklanın. Unutmayın ki özet bir sayfayı geçmemelidir.
  4. Hızlı okuma egzersizleri yaparak hızınıza hız katın.
  5. Çıkmış ve örnek soruları inceleyin.
  6. Deneme sınavlarını es geçmeyin.

Buraya kadar, paragraf çözme teknikleri nelerdir? Sorusunu kısaca yanıtladık. Daha ayrıntılı bilgiyi aşağıdaki içeriğimizde bulabilirsiniz:

Hemen Tıklayın: Paragraf Nasıl Çözülür?