Yurt dışı nasıl yazılır? Dil Bilgisi’nin ‘yazım kuralları’ alanına giren bu sorular, Türkçeyi doğru kullanmakisteyen herkesi yakından ilgilendiriyor. Ayrıca kelimelerin doğru yazılışları; okul ödevleri ve YKS, LGS, KPSS gibi büyük sınavlarda da önem arz ettiği için, öğrencilerin imlâ ve dil bilgisi kurallarını çok iyi bilmesi gerekiyor. İlerlet Online Eğitim paketleri ile dil bilgisi konularını öğrenebilir sınava en iyi şekilde hazırlanabilirsiniz.

Yurt Dışı Nasıl Yazılır?

Yurt dışı kelimesi, Türkçede “uluslararası” anlamına gelir ve genellikle farklı bir ülkede bulunmayı, o ülkenin dışında yaşamayı veya seyahat etmeyi ifade eder. Yurt dışı kelimesi, Türk Dil Kurumu (TDK) kurallarına göre ayrı yazılır. Bu nedenle, yurt dışı kelimesinin doğru yazılışı yurt dışı şeklindedir. Yurtdışı şeklinde yazmak yanlıştır.

Yurt dışı deneyimi, birçok açıdan kişisel ve profesyonel gelişim için fırsatlar sunabilir. Yurt dışında yaşamak veya seyahat etmek, kişinin farklı kültürleri deneyimleyerek kültürel açıdan zenginleşmesini sağlar. Farklı bir ülkenin dilini öğrenme veya geliştirme fırsatı, iletişim becerilerinin artmasına ve dünya genelinde daha geniş bir ağ kurulmasına yardımcı olur. Yurt dışında okuma veya çalışma fırsatı bulmak, kişinin eğitim veya kariyerine büyük katkı sağlar. Yabancı ülkelerdeki üniversitelerde okumak, farklı bir eğitim sistemi ve yaşam tarzıyla tanışmayı ve uluslararası düzeyde tanınan bir derece elde etmeyi mümkün kılar. Aynı şekilde, yabancı bir şirkette çalışmak veya staj yapmak, kişinin iş deneyimini zenginleştirir ve uluslararası iş ilişkileri kurmasına olanak tanır. Yurt dışına seyahat etmek veya yaşamak, dünya görüşünü genişletir, farklı bakış açıları edinmeyi sağlar ve kişinin kendini daha iyi tanımasına yardımcı olur. Yeni ve farklı deneyimler yaşamak, kişinin önyargılarını kırmasına ve daha esnek, anlayışlı bir birey olmasına katkı sağlar. Yurt dışında yaşamak veya seyahat etmenin bazı zorlukları ve zorlukları da vardır. Bu zorluklar arasında dil bariyeri, kültür şoku, yalnızlık, uyum sorunu, maliyet, güvenlik, vize gibi konular sayılabilir. Bu zorlukların üstesinden gelmek için, yurt dışına çıkmadan önce iyi bir araştırma yapmak, gideceği ülke hakkında bilgi edinmek, dil öğrenmeye çalışmak, bütçe planlaması yapmak, sosyal ağlar kurmak, yerel kültüre saygı duymak ve açık fikirli olmak gerekir. Yurt dışı, hem zorluklar hem de fırsatlar sunan bir deneyimdir. Bu deneyimden en iyi şekilde yararlanmak için, kişinin kendini iyi hazırlaması, meraklı ve öğrenmeye açık olması, risk almaya ve değişime hazır olması gerekir. Yurt dışı, kişinin hayatını zenginleştiren, unutulmaz ve değerli bir macera olabilir.

Yurt Dışı Nasıl Yazılır TDK?

Yaygın olarak ‘yurtdışı’ şeklinde yanlış yazılıyor olmasına rağmen bu kelimenin doğru yazılışı, ‘yurt dışı’ şeklindedir. Başka bir ifadeyle; yurt dışı ifadesi, birleşik değil ayrı olarak yazılır.

  • Doğru Kullanım: Yurt dışı.
  • Yanlış Kullanım: Yurtdışı / yurt-dışı.

Yurt İçi Nasıl Yazılır?

Bu ifade de yine, ‘yurt içi’ şeklinde ayrı olarak yazılmalıdır. ‘Yurtiçi’ diye yazılması imlâ kurallarına aykırıdır.

Yurt Dışı Ne Demek?

Türk Dil Kurumu’na göre yurt dışı sözcüğünün anlamı şu şekildedir:

  • Yurt sınırları dışındaki her yer.
  • Yurt sınırları dışında olan.

Kelimenin cümle içindeki kullanımına bir örnek ise şudur:

‘’Firmamızın yurt dışı satış oranı her geçen gün artmakta olup, ihracat sayesinde ülke ekonomisine yaptığımız katkı giderek büyümektedir.’’

Ayrı Yazılan Birleşik Kelimeler Nelerdir?

Yurt dışı doğru yazılışı hakkında bilgi verdikten sonra; bu kelime gibi, aslında -anlam açısından bakıldığında- birleşik olan fakat ayrı yazılması gereken diğer sözcüklerden birkaçını daha paylaşmak istiyoruz.

Genel bir imlâ kuralı olarak; ‘sıra’, ‘dış’ ve ‘iç’ kelimeleriyle oluşturulan birleşik terim ve sözcükler ayrı yazılır. Aşağıda bazı örnekler bulabilirsiniz:

  1. Yanı sıra,
  2. Peşi sıra,
  3. Sıra dışı,
  4. Ardı sıra,
  5. Yasa dışı,
  6. Aklı sıra,
  7. Hafta içi,
  8. Ceviz içi,
  9. Çevrim içi,
  10. Çevrim dışı.

Bunun dışında, şunlar da hep ayrı yazılır:

  • Somut olarak yer belirten alt ve üst sözleri ile meydana getirilen birleşik kelimeler (deri altı, tepe üstü…)
  • Kişi adlarından oluşmuş sokak, bulvar, mahalle, cadde, köy, ilçe vb. kuruluş ve yer adlarında, -sondaki ünvanlar hariç- şahıs adları (Nene Hatun Caddesi, Sütçü İmam Üniversitesi vb.).
  • Ayrıca; etmek, eylemek, edilmek, olunmak, olmak yardımcı fiilleri ile kurulan birleşik fiiller, -eğer ilk sözcükte herhangi bir türemesi veya ses düşmesi yoksa- ayrı yazılmalıdır. (alt etmek, dans etmek, arz etmek, göç etmek, el etmek, kabul etmek, ilan etmek, not etmek, terk etmek, söz etmek, yok etmek, var olmak, yok olmak gibi.)

Yurt dışı nasıl yazılır TDK Kılavuzu’nu baz alarak yanıtladık. Buna benzer onlarca kelimenin doğru ve yanlış kullanımlarını içeren listemize, Yazımı Karıştırılan Sözcükler başlıklı içeriğimizden ulaşabilirsiniz. Bu arada; tüm Dil Bilgisi konularını en verimli şekilde öğrenmek için; web sitemizdeki sözel eğitim paketleri, konu anlatımları ve soru bankalarından da yardım alabilirsiniz.