Üniversiteye Geçiş Sınavı YKS nedir? Üniversiteye Geçiş Sınavı ne zaman? Eğitim hayatını iyi bir üniversitede sürdürmek isteyenleri yakından ilgilendiren bu soruları içeriğimizde detaylarıyla cevapladık. Üniversiteye Geçiş Sınavı hakkında merak edilenlere açıklık getirerek, 2024 yılında yapılacak sınava ilişkin en güncel bilgileri derledik.

Üniversiteye Geçiş Sınavı (YKS) Nedir?

‘Yükseköğretim Kurumları Sınavı’ olarak da bilinen YKS; her üniversite adayının girmesi zorunlu olan TYT (Temel Yeterlilik Testi-ilk aşama), AYT (Alan Yeterlilik Testi-ikinci aşama) ve YDT (Yabancı Dil Testi-üçüncü aşama) şeklinde üç oturumdan meydana bir sınavdır. 4 yıllık bir bölüm tercihinde bulunmayı düşünenlerin AYT’ye de girmesi gerekir fakat bu ikinci aşama, sadece 2 yıllık bölüm tercihi yapacak olanlar için zorunlu değildir.

Şu anki güncel Üniversiteye Geçiş Sınavı YKS, eski YGS ve LYS'nin yerine 2018 yılında getirilmiş ve o tarihten beri her sene uygulanmaya devam etmektedir. Öğrencilerin hem genel hem de kendi branşlarına ve ilgi alanlarına yönelik bilgi birikimini, akademik yeterliliklerini ölçmeyi amaçlayan bu sınav, eğitimine prestijli bir üniversitede devam etmek isteyenler için hayati öneme sahiptir.

Bu sınav ile ilgili bilinmesi gereken önemli hususlardan biri de, 4 yanlışın bir doğruyu götürüyor olmasıdır. Öte yandan YKS için baraj puanı kaldırılmıştır. Yani 4 yıllık bölümler için gereken 180 baraj puanı ve 2 yıllık bölümler için gerekli olan 150 baraj puanı şartı artık uygulanmamaktadır.

TYT puanınızla 2 yıllık bölümleri tercih edebiliyorken, AYT puanınızla 4 yıllık bölümleri seçebilirsiniz. Fakat AYT sınavında yaptığınız netler TYT sınavından aldığınız puanı etkilemez.

Üniversiteye Geçiş Sınavı (YKS) Oturumları Nelerdir?

YKS; TYT (Temel Yeterlilik Testi), AYT (Alan Yeterlilik Testleri) ve YDT (Yabancı Dil Testi) olmak üzere üç ana bölümden oluşur.Şöyle ki:

  • TYT; Sosyal Bilimler, Türkçe, Fen Bilimleri ve Temel Matematik testlerinden meydana gelir.Adayların 9. Ve 10. Sınıf konuları ile sorumlu olacakları bu oturum, 2 ya da 4 yıllık herhangi bir bölümü tercih etmeyi düşünen tüm öğrenciler için zorunludur.
  • AYT ise her öğrencinin lisans programlarına göre tercih ettiği dört testten oluşur.Her adayın; sayısal, eşit ağırlık ve sözel olmak üzere kendi branşına dair sorularla muhatap olduğu bu oturumda bulunan sorularda 11. Ve 12. Sınıf müfredatı baz alınır. Bu oturuma katılmak herkes için mecburi tutulmayıp, yalnızca 4 yıllık bir bölüm tercihinde bulunmak isteyenlerin TYT ile birlikte AYT’ye girmesi de şarttır.
  • YDT, yabancı dil bilgisini ölçen bir test olarak karşımıza çıkar. Bu sınav şu dillerde yapılır: İngilizce, Rusça, Fransızca, Arapça.

Üniversiteye Geçiş Sınavı Ne Zaman? Kaç Dakika?

Resmi ÖSYM sitesinde yayınlanmış '2024 Yılı Sınav ve Sonuç Açıklama Takvimi’ çerçevesinde; YKS sınavının ilk oturumu olan TYT, 8 Haziran Cumartesi, 10:15 saatinde yapılacaktır. Sınav süresi ise 165 dakika olacaktır.

Sınavın ikinci oturumu olan AYT ve üçüncü oturumu YDT ise 9 Haziran Pazar günü gerçekleşecektir. AYT oturumunun süresi 180, YDT oturumunun süresi ise 120 dakika olarak belirlenmiştir. AYT sınavı 9 Haziran Pazar günü 10:15 saatinde, YDT ise aynı gün 15:45 saatinde başlayacaktır.

Üniversiteye Geçiş Sınavı Kaç Soru?

TYT oturumunda adaylara 120 soru yöneltilirken, AYT’de ise 160 soru mevcuttur. Sınavın son oturumu Yabancı Dil Testi’nde adaylar, 80 soru ile muhatap olacaktır.

Üniversiteye Geçiş Sınavı (YKS) Başvurular Ne Zaman?

Bu yıl itibariyle 2024 Üniversiteye Geçiş Sınavı başvuru tarihi, 1 Şubat-26 Şubat arasını kapsayacaktır. Adayların başvurusunu bu süre içinde tamamlaması gereklidir.

Belirtilen süre zarfında başvuruda bulunamamış adaylar için geç başvuru süresi tanınacaktır. Bu süre ise 5, 6 ve 7 Mart tarihlerini içine alacaktır. Adaylar başvurularını AİS yani ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi üzerinden gerçekleştirebilecektir.

Üniversiteye Geçiş Sınavı’na Kimler Girebilir?

Ülkemizde lise eğitimini tamamlamış veya denklik işlemi ile lise diploması almış öğrenciler bu sınava katılabilir.YKS'ye başvuruda bulunabilmek için yaş sınırlaması bulunmamaktadır. Her yaştaki bireyler YKS'ye girebilir.

Öğrenciler, üniversitelerin belirlediği kontenjanlar ve puan türleri doğrultusunda YKS sonuçlarına göre tercihler yaparak üniversitelere yerleşme hakkı elde ederler.

Üniversiteye Geçiş Sınavı nedir? Kaç soru ve kaç dakika? Kaç oturumdan meydana geliyor? Açıkladık. Sınav hakkında daha geniş bilgiye ihtiyacınız varsa blog bölümümüzü inceleyerek; TYT ve AYT derslerine yönelik soru dağılımlarına ulaşabilir, hangi derse hangi yöntemlerle çalışılması gerektiğini öğrenebilirsiniz.

Bunun yanı sıra; YKS’ye tam donanımlı bir şekilde hazırlanmak için hemen İlerlet platformunda yerinizi alabilir, motivasyon ve başarı odaklı hazırlanmış eğitim paketlerimizden size uygun olanı seçerek verimli bir şekilde çalışmaya başlayabilirsiniz.

Bu etapta; YKS hazırlık,eğitim koçluğu,YKS koçluk gibi hizmetlerimizden yararlanarak, kendinize daha doğru bir yol haritası çizip rakiplerinizin önüne geçme şansı elde edebilirsiniz.