2024 LGS ne zaman? Diye şimdiden merak ediyor olabilirsiniz. Sınavın önümüzdeki yıl ne zaman yapılacağına ilişkin şu an net bir bilgi olmasa da geçmiş senelerdeki tarihlere bakarak bir tahmin yürütmek mümkün.

İyi bir lisede eğitim görmek isteyenlerin yüksek puan almak için heyecanla çalıştığı LGS, 8. Sınıf öğrencilerinin hayatında bir dönüm noktası oluyor. Peki; LGS 2024 ne zaman? Sınavın yapılacağı tarihe kadar geçecek süreyi nasıl en iyi şekilde değerlendirebilirsiniz?

LGS, ortaokul 8. sınıf öğrencilerinin girdiği ve liseye geçişlerini sağlayan bir sınavdır. Sınav, Türkçe, Matematik, Fen Bilimleri, Sosyal Bilgiler ve Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerinden oluşmaktadır. Öğrenciler, bu sınavda başarılı olmaları halinde istedikleri liselere yerleşebilmektedirler.

2024 LGS'ye hazırlanan öğrencilerin ve velilerin dikkat etmesi gereken bazı noktalar bulunmaktadır. İlk olarak, sınavın yapılacağı tarihi ve saatini önceden öğrenmek oldukça önemlidir. Bu sayede öğrenciler sınav öncesinde gerekli hazırlıklarını tamamlayabilirler. Ayrıca, sınavın konu dağılımlarını ve hangi derslerden hangi oranda soru gelebileceğini bilmek de başarılı olmak için oldukça önemlidir.

Sınav stresiyle başa çıkabilme konusunda da öğrencilere ve velilere destek olacak bazı öneriler bulunmaktadır. Öncelikle, düzenli ve planlı bir şekilde çalışmak sınav stresini azaltmada oldukça etkilidir. Ayrıca, sağlıklı beslenme, düzenli uyku düzeni ve düzenli egzersiz yapmak da stresle başa çıkmada yardımcı olabilir.

2024 LGS'ye hazırlanan öğrencilerin sınav sonrası için de plan yapmaları oldukça önemlidir. Sınav sonuçlarına göre tercih yapacakları liseleri belirlemek ve bu liselere yönelik hazırlıklarını tamamlamak için zamanında planlama yapmak oldukça önemlidir.

2024 LGS Ne Zaman?

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, LGS kapsamındaki merkezi sınavın 2 Haziran 2024 Pazar günü yapılacağını açıkladı. Bakan Tekin, bu kararla öğrenci ve velilerin bayram öncesinde sınava girmelerini ve yaz tatili planlamalarını yaparken zihnen daha rahat olmalarını istediklerini söyledi.

LGS, iki oturum şeklinde yapılacaktır. İlk oturumda sayısal bölüm, ikinci oturumda ise sözel bölüm yer alacaktır. Her iki oturumda da 90 soru sorulacaktır. LGS’de sorulan sorular, 8. sınıf öğretim programlarında yer alan konu ve kazanımlar esas alınarak hazırlanacaktır.

LGS’ye başvuru işlemleri ise Milli Eğitim Bakanlığı tarafından merkezi olarak yapılacaktır. Yurt içinde eğitim alan tüm 8. sınıf öğrencileri için otomatik başvuru işlemi gerçekleştirilecektir. Yurt dışında e-Okul sistemine kayıtlı olmayan okullarda eğitim alan öğrenciler ise kılavuzda bulunan formu doldurarak başvuru yapacaklardır.

LGS 2024 ne zaman? Sınav ile öğrenci alacak tüm ortaöğretim kurumlarına yerleşebilmek, Liselere Geçiş Sınavı ile mümkün oluyor. Her yıl LGS’nin yapılacağı tarih MEB tarafından duyuruluyor ve sonrasında Merkezi Sınav Başvuru ve Uygulama Kılavuzu yayınlanıyor.

Bilindiği gibi bu yıl LGS sınavı 4 Haziran 2023 tarihinde yapıldı. 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından verilen bir karar gereği LGS’de yalnız ilk dönem konularının yer alacağı, ikinci dönem konularından soru çıkmayacağı belirtildi. Bu durum 2024 YKS için de geçerli oldu.

Peki LGS ne zaman 2024, bununla ilgili şimdilik herhangi resmi bir açıklama yapılmadı. Kesin tarih henüz belli değil. Ancak yine Haziran ayının ilk haftasında gerçekleşeceğini umuyoruz.

LGS Nasıl Bir Sınav?

90 adet çoktan seçmeli sorudan meydana gelen LGS sınavı 2 oturum halinde gerçekleştiriliyor. Birinci oturum sınav günü sabah 09:30 itibariyle başlarken, ikinci oturum 11:30 saatinde yapılıyor.

Adaylara sayısal alanda 40 soru yöneltiliyor. Sözel alan için ise 50 soru soruluyor. İlk oturumda (sözel bölümde) kendilerine 75 dakika süre verilen adaylar, ikinci oturum olan sayısal bölümde 80 dakika boyunca ter döküyor. İki oturum arasında ise 45 dakikalık mola veriliyor.

2024 LGS Konuları Neler?

Sınavda tüm öğrenciler 8. Sınıf konularından sorumlu tutuluyor. Fen Bilimleri, Matematik ile Türkçe’den 20 tane soru yer alıyor. Diğer taraftan; Din Kültürü, İngilizce ve İnkılap tarihi derslerinden ise 10 soru çıkıyor.

Saydığımız ilk 3 ders 4 kat sayısına sahip iken, diğer 3 dersin kat sayısı ise 1 olarak belirlenmiş durumda.

Siz de 2024 LGS ne zaman? Diye düşünürken, önünüzdeki sürecin bir dakikasını bile boş geçirmeden sınava tam donanımlı hazırlanmak istiyorsanız detaylı konu listesini incelemenizde fayda var. Bununla ilgili kapsamlı bilgiye, 2024 LGS konuları nelerdir? Başlıklı yazımızdan ulaşabilirsiniz.

2024 LGS’de Kaç Tercih Hakkı Var?

2022 yılı itibariyle LGS tercih sayısının 20 olarak belirlendiğini hatırlatmak isteriz. Bir adaya; yatılı yerleştirmede 5, merkezi yerleştirmede 10, yerel yerleştirmede yine 5 tercih hakkı verilmişti. Dolayısıyla tercih sayısının aynı şekilde olması bekleniyor.

LGS’de Yerleştirme Neye Göre Yapılıyor?

Merkezi sınav ile öğrenci kabul eden okullara LGS puan üstünlüğü doğrultusunda yani yüzdelik dilime göre yerleştirme yapılır. Söz konusu okul türleri ise şunlardır:

  1. Anadolu İmam Hatip Liseleri,
  2. Özel program ve proje uygulayan Anadolu Liseleri,
  3. Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerinin Anadolu Teknik Programları,
  4. Sosyal Bilimler Liseleri,
  5. Fen Liseleri.

Adayların puanları eşit ise öncelikle OBP yani Ortaokul Başarı Puanı’na bakılır. Sırasıyla 8’inci, 7’nci ve 6’ncı sınıflardaki yılsonu başarı puanı üstünlüğüne bakılır. Eşitliğin devam etmesi halinde 8’inci sınıfta yapılan özürsüz devamsızlık gün sayısına, tercih önceliğine bakılır. Bunlar da birbirine denk ise yaşa göre küçük olma durumu göz önüne alınır.

2024 LGS Başvuruları Ne Zaman?

LGS başvuruları ne zaman 2024, LGS başvuruları için bakanlığın belirleyeceği tarih ve duyuru sonrasında yapılmaya başlanmaktadır. 2023 LGS başvuruları 3 - 13 Nisan tarihleri arasında yapılmıştır. 2024 LGS başvuruları yine nisan ayında bakanlık tarafından yapılacak duyuru sonrasında belirlenmesi beklenmektedir.

2024 LGS Sınavı Ne Zaman?

LGS sınavı ne zaman 2024, LGS sınav tarihi bakanlığın ve OSYM'nin belirleyeceği tarihte her yıl yapılmaktadır. 2023 LGS sınavı 4 haziran olarak belirlenmişti. 2024 LGS sınav tarihi henüz açıklanmasa da yine her yıl olduğu gibi 2024 temmuz ayında olması beklenmetedir.

Sonuç: 2024 LGS Sınav Tarihi Hakkında Genel Değerlendirme

Özetleyecek olursak; 2024 LGS ne zaman? Sorusuna şimdilik net bir cevap veremiyoruz. Fakat önceki yılların sınav tarihlerini göz önünde bulundurarak bir sonraki yıl sınavın yine 4-5 Haziran tarihlerinde veya Haziran’ın ilk haftası başka bir gün yapılacağını söyleyebiliriz.

Önümüzdeki yılın başvuru, sınav, tercih tarihleri kesin olmasa da; sınava girmek isteyenlerin 1 yıl öncesinden çalışmaya başlamaları gerektiği kesin! Çünkü zaman çok çabuk geçiyor ve sınava kısa bir süre kala aceleyle yapılan çalışmalar fayda sağlamak şöyle dursun, daha çok kafa karıştırarak öğrencinin başarı şansını düşürüyor.

O yüzden iki ayağının bir pabuca girmesini istemeyenler verimli planlı bir LGS hazırlık programına uymayı tercih ediyor.

Eğer onlardan biri olmak istiyorsanız İlerlet ailesine katılabilir, etkili ders programı nasıl hazırlanır? Ve öğrencilerin korkulu rüyası matematiğe nasıl çalışılmalı? Gibi sorularınıza bizimle yanıt bulabilirsiniz.