LGS Tercih Nasıl Yapılır?
LGS Tercih Nasıl Yapılır?
LGS tercih nasıl yapılır? diye merak edenler için yol gösterici niteliğinde bir rehber hazırladık. Bu yazıda doğru tercih yapmanın püf noktalarını ayrıntılı olarak öğrenecek ve hayallerinize doğru yürürken hangi yoldan gitmeniz, hangi liseyi seçmeniz gerektiğine daha iyi karar verebileceksiniz. İlerlet Online Eğitim Platformu olarak öğrencilerimizin tercih sürecinde puanları doğrultusunda en iyi üniversiteye girebilmeleri için gerekli rehberlik hizmetini sağlıyoruz.
Bilindiği gibi LGS yani Liselere Geçiş Sınavı’nın açıklanması genellikle Haziran sonunu buluyor. Tercihler ise Temmuz ayında yapılıyor. Öğrencilerin tercih süreci için bildirilen başlangıç ve bitiş tarihlerine özellikle dikkat etmesi gerekiyor.
Önerilen İçerik: LGS Puan Hesaplama
Peki bu süreç nasıl ilerliyor? LGS’ye girmeyenlerin nasıl tercih yapması gerekiyor?
LGS Tercih Nereden Yapılır?
Bunun için https://e-okul.meb.gov.tr adresi kullanılıyor. Ayrıca ortaokul/imam hatip müdürlükleri aracılığıyla da tercih yapılıyor. Öğrencinin, tercihlerini ilgili ortaokul müdürlüğüne onaylatması talep ediliyor. Bunu yerine getirmeyenlerin tercih başvuruları geçersiz sayılıyor.
Önerilen İçerik: LGS Tercih Nereden Yapılır?
LGS Tercihleri Nasıl Yapılır?
Öğrencilerin ilk olarak sistem üzerinde, bu sınavdan bağımsız bir şekilde yerel yerleştirme tercihi yapması isteniyor. Bu, sınav ile öğrenci kabul eden okulları tercih edebilmek için önem taşıyor.
Yerel yerleştirme tercihinin sınav puanıyla bir ilgisi bulunmuyor. Söz konusu lise tercihinde şu hususlar ön plana çıkıyor:
- Öğrencinin ortaöğretim kayıt alanı,
- Okul başarı puanı,
- Devamsızlık durumu,
- İkamet adresi vb.
Yerel yerleştirme ekranındaki kayıt alanında, öğrencinin yaşadığı yere uygun okullar yeşil renk ile gösteriliyor. İkamet bölgesine komşu okulları ise mavi renkte görmek mümkün. Bunun yanı sıra, kişinin ikametine uzak yerlerdeki okullar ise kırmızı renge boyanmış olarak karşımıza çıkıyor.
LGS tercih nasıl yapılır? diye düşünen öğrencilerin, yerel yerleştirme tercihi sürecinde dikkat etmesi gereken önemli bir detay daha var: Bu aşamada maksimum 5 okul seçilebiliyor.
Diğer taraftan yerel yerleştirmede üç faktörün mühim bir yer tuttuğu görülüyor:
- Kayıt alanı,
- Okul başarı puanının yüksekliği,
- Devamsızlık yapılan gün sayısının az olması.
LGS Merkezi Yerleştirme Nedir?
Öğrencilerden, merkezi sınav puanı doğrultusunda yerleşmek isteyenler ilk adımı Yerel Yerleştirme tercihiyle tamamlıyor. Ardından sıra ikinci aşamaya, yani merkezi yerleştirmeye geliyor. Sınavla öğrenci alan okullardan birisini seçebilmek için Merkezi Yerleştirme tercihlerini yapmak gerekiyor. Öte yandan bazı özel liseler, merkezi yerleştirme puanı ile öğrenci kabulü yapıyor.
Özel okul olanaklarından faydalanmak, burslardan yararlanmak isteyen kişiler bu imkânlar sayesinde hem sosyal hem de akademik alanda gelişme kaydedebiliyor. Fakat her özel okulun taban puanları ve burs puanları farklı oluyor. Dolayısıyla LGS tercihi nasıl yapılır? diyenlerin bunları dikkate alması önem arz ediyor.
Merkezi yerleştirme süreci, LGS puan üstünlüğü göz önünde bulundurularak ilerliyor. Öğrenciler bu tercih sürecinde en fazla 10 okulu tercih edebiliyor.
Bu esnada, okulların geçen yıl bünyesine almış olduğu öğrencilerin taban puanlarını ve yüzdelik dilimlerini öğrenmek gerekiyor. Öğrencilerin tercihlerine bu bilgiler ışığında yön vermesi, daha doğru bir seçim yapma fırsatı sunuyor.
Okulunda yatılı kalmak isteyen öğrenciler ise tercihini pansiyonlu okullardan yana kullanabiliyor. Ancak yerel yerleştirme herkes için zorunlu kılınıyor. Bu tercihi yapmayan kişiler, pansiyonlu okul veya merkezi yerleştirme tercih listesini göremiyor. Yani ilk aşamayı geçmemiş kişilere bu ekranlar açılmıyor.
LGS Tercihlerini Kaçıranlar Ne Yapmalı?
Tercihleri zamanında tamamlayamamış olan kişiler için de ikinci bir şans bulunuyor. Eğer okulun kontenjanları dolmamış ise, yedek listede bulunan öğrenciler alınabiliyor. Yapılan tercihlerden hiçbiri gelmezse nakil dönemlerinde tekrar tercih yapılmalı.
Sınava katılım sağlayamamış olanlar, ilk ve ikinci tercih dönemde sadece ‘yerel yerleştirme tercihi’ yapma hakkına sahip. Eğer öğrencinin velisi çocuğunu ikametine yakın bir okula göndermek istemiyorsa özel okulları tercih edebiliyor.
Bu okulların düzenlediği bursluluk sınavları bulunuyor. Söz konusu sınavlar, öğrencilere sürdürülebilir ve kaliteli bir eğitim alma fırsatına kavuşmaları için bir şans tanıyor.
LGS tercihlerinizi yaparken profesyonel destek almak için bize 2024 LGS tercih danışmanlığı kısmından ulaşabilirsiniz. Size en uygun okulu bulmanız konusunda yardımcı olabiliriz.
Siz de LGS tercih nasıl yapılır? sorusuna daha kapsamlı yanıt almak, profesyonel bir yönlendirme ile doğru tercihte bulunmak istiyorsanız bizimle iletişime geçebilirsiniz. İyi bir kariyerin iyi bir üniversiteye, iyi bir üniversitenin ise doğru liseye bağlı olduğunu bilen İlerlet.com uzmanları, öğrencilere tercih konusunda rehberlik sağlıyor.
Öyleyse tercih danışmanlığı hizmetimizden yararlanmak ve kendinize doğru bir yol haritası çizmek için daha fazla beklemeyin!