Edebiyat dersi, AYT’de bir başarı elde etmek için önemli bir derstir. Edebiyatta dönem şairlerini ve eserlerini ezberlemek gerektiğinden bunlar, öğrenciler için zorluk yaşatabilir. Şairleri ve önemli eserlerini ezberlemek ve bunları unutmadan öğrenmek, sınav esnasında sizlere kolaylık sağlar. Bazı basit ipuçları ve stratejiler ile yazar-eser konusunu kolayca halledebilirsiniz. 

İlerlet.com olarak, AYT Edebiyat: Şair ve Eserleri Kolayca Ezberle blog yazımızda, AYT’de başarılı olmanız için önemli ipuçları paylaşacağız. Siz de blog yazımızı okuyarak ve AYT Edebiyat: Şair ve Eserleri Kolayca Ezberlemek için taktikler, şifreleme yöntemleri  ve ipuçları konusunda bilgi sahibi olarak AYT Edebiyatta başarıya ulaşabilir ve dilediğiniz üniversiteye bir adım daha yaklaşabilirsiniz!  

Yazar - Eser Ezberleme Yöntemleri 

AYT Edebiyatta kolay yazar - eser ezberlemek ve sınavda başarılı olmak mümkündür. İşte bunun için birkaç yöntem:

1. Gruplama Yöntemi İle Ezberlemek

Türk edebiyatındaki dönemleri belirleyerek kategorilendirin. Bu dönemlerdeki yazarları belirleyin ve her yazarın en önemli eserlerini listeleyin. Not alarak, kendi cümlelerinizle bunları yazmak aklınıza daha kolay girmesine yardımcı olur. Örneğin Tanzimat Dönemini bir kağıda yazarken, Servet-i Fünun Dönemini farklı bir kağıda yazın. Yazarların eserlerini de tür olarak ayırabilirsiniz. Şiir, roman, tiyatro vs. gibi. Bu şekilde bilgileri daha düzenli bir şekilde görerek çalışmanıza yardımcı olursunuz.

2. Kodlama Yöntemi İle Ezberlemek

Özellikle sözel derslerde kullanabileceğiniz şifreleme, kodlama yöntemi eser-yazar bilgilerini daha kolay hatırlamanıza yardımcı olur. Eserlerin baş harflerinden bir cümle oluşturabilir, eserlerin içerisindeki bir kelime ile yazarın ismini kendinizce bağdaştırabilirsiniz.

3. Hikayeleştirme Yöntemi ile Ezberlemek

Yazar ve eserlerini dönem özellikleriyle bağdaştırıp hikayeleştirebilirsiniz. Mesela Mehmet Akif Ersoy’u İstiklal Marşından ve Kurtuluş Savaşı ile bağdaştırabilirsiniz. Bu tarz bağdaştırmalar ile yazar ve eserleri hafızanızda daha uzun süre tutabilirsiniz.

4. Görselleştirme Yöntemi İle Çalışmak 

Notlarınızı renkli kağıtlara, renkli kalemlerle alarak yazar-eser çalışmanız, daha ilgi çekici bir yöntem olduğundan öğrenmenizi cazip kılabilir. Renkli tablolar, büyük posterler ile çalışıp ders çalışma masanıza ve sürekli göreceğiniz bir yerde tutarak her gün pratik yapabilirsiniz.

5. Tekrar Yapma ve Quizlerle Çalışmak

Yazar-eser ezberledikten sonra mutlaka tekrar etmeniz gereklidir. Bu şekilde daha kalıcı yöntemlerle öğrenebilirsiniz. Bir arkadaşınız varsa birbirinize eser-yazar sorabilir, kendi kendinize sesli tekrarlar yapabilirsiniz.

6. Dijital Araçlardan Faydalanma

İnternet üzerinden eser-yazar eşleştirmeleri gibi oyunlar oynayarak da bilginizi kalıcı hale getirebilirsiniz. Bu tarz materyallerle çalışmak ezber sürecinizi daha kolay ve hızlı hale getirir.

İlerlet.com AYT Edebiyat: Şair ve Eserleri Kolayca Ezberle blogu ile, YKS’nin ikinci oturumu olan AYT Edebiyat sorularında öğrencilerin başarılı olmalarına ve hedeflerine ulaşmalarına yardımcı olmaktadır. Detaylı konu anlatımları, çözümlü örnek sorular, video dersler ve interaktif alıştırmalar ile AYT Edebiyat: Şair ve Eserleri Kolayca Ezberleme Yöntemlerini öğrenerek ve uygulayarak AYT’de başarılı olabilir ve hedeflerinize kolayca ulaşabilirsiniz.  

Size özel eğitim paketlerimizi keşfetmek ister misiniz?

İlerlet.com'un sunduğu kişiselleştirilmiş öğrenme deneyimi sayesinde her öğrenci kendi hızında ilerleyebilir ve eksiklerini kolayca tamamlayabilir. Platform ayrıca, öğrencilerin konu testlerini çözerek bilgilerini pekiştirmelerine ve eksiklerini görmelerine olanak tanır.

İlerlet.com ile AYT’de başarılı olmak için:

●     İlerletteki  konu anlatımlarını ve video derslerini izleyin.

●     Çözümlü örnek soruları inceleyerek problemleri çözme tekniklerini öğrenin.

●     İnteraktif alıştırmaları çözerek bilgilerinizi pekiştirin.

●     Konu testlerini çözerek eksiklerinizi görmeye ve tamamlamaya çalışın.

Bu ve benzer konu başlıkları için blog  yazılarımıza göz atmayı unutmayın!