Çevrimiçi Eğitim Nedir?
Çevrimiçi Eğitim Nedir?
Çevrimiçi eğitim nedir? Çevrimiçi eğitim neden önemli? Uzaktan çevrimiçi eğitim avantajları nelerdir? Çevrimiçi eğitim nasıl verilir?
İşte; başarıya giden kestirme, pratik ve etkili yol, bu soruların cevabından geçiyor. Covid-19 sürecinin bir parçası olarak hayatımızın merkezinde yer edinen çevrimiçi eğitim sistemi, öğrenci-öğretmen etkileşimini dijital ortama taşıyor. Modern eğitim yöntemlerini teknolojinin sunduğu hayat kolaylaştırıcı muhteşem imkânlarla harmanlayan çevrimiçi eğitimler, mekâna ve zamana bağlılığı sonlandırarak her öğrenciye tam mânâsıyla fırsat eşitliği tanıyor. İlerlet Online Eğitim Platformu olarak öğrencilerin istedikleri zaman ulaşabileceği online eğitim sistemini sunmaktayız.
Çevrimiçi Eğitim Nedir?
İnternet vasıtasıyla gerçekleştirilen tüm eğitim faaliyetleri dijital, online, sanal, uzaktan veya çevrimiçi eğitim adını alır. Zamana ya da mekâna bağlı kalmadan öğrenim görmeyi mümkün kılan bu sistemler; Coronavirüs gibi salgın hastalık süreçlerinde eğitimin kesintiye uğramasını engellemekle kalmaz, her daim yaşamımızda büyük bir yer tutar.
Sadece öğrenciler değil; herhangi bir konuda bilgi seviyesini ilerletmek ve yeteneklerini geliştirmek isteyen herkes, online eğitim seçeneklerinden yararlanır.
- Önerilen İçerik: Online Eğitim Sistemi Nedir?
Çevrimiçi Ders Ne Demek?
Çevrimiçi ders ne demek? "Çevrimiçi ders", internet üzerinden gerçekleştirilen eğitim programlarına verilen genel bir isimdir. Geleneksel sınıf ortamında yapılan derslerin aksine, çevrimiçi dersler öğrencilerin bilgisayarlar, tabletler veya akıllı telefonlar gibi çevrimiçi cihazlar aracılığıyla internet üzerinden erişebilecekleri dijital bir platformda gerçekleşir.
Bu tür eğitim programları genellikle video konferans, sesli veya yazılı sohbet, interaktif sunumlar ve çevrimiçi ödevler gibi çeşitli dijital araçlarla desteklenir. Öğrenciler, ders içeriğine ve materyallere bu platformlar aracılığıyla erişebilir ve eğitim materyalleri ile öğretmenleriyle etkileşime geçmektedir.
Çevrimiçi dersler, coğrafi konumun veya zaman kısıtlamalarının önemli bir faktör olduğu durumlarda özellikle avantajlı olmaktadır. Ayrıca, çeşitli seviyelerde eğitim almak isteyen bireyler için geniş bir yelpazede ders içeriği sunabilir. Bu şekilde, öğrenciler kendi hızlarında ve öğrenim durumlarına göre çalışabilmektedir.
Çevrimiçi dersler, teknolojik gelişmelerin eğitim alanındaki etkileriyle ortaya çıkan ve eğitim sürecini daha esnek ve erişilebilir hale getiren bir eğitim modelidir.
Çevrimiçi Eğitim Avantajları Nelerdir?
Nerede, ne zaman istersek, örgün eğitimin sunduğu pek çok olanağa çevrimiçi sistemler üzerinden de ulaşmamız mümkündür. Örneğin; canlı yayınlar sayesinde öğrenci ve öğretmenler, -aynı sınıfta bulunmuyor olsalar bile- aynı dijital ortamda bir araya gelip, yüz yüze ders işleyebilir.
Derse aktif katılım sağlama, gelişmiş öğrenim materyallerinden yararlanma, deneme testleri ve sınavlara tâbî tutulma gibi imkânlar online eğitim sisteminde de mevcuttur.
Bu doğrultuda, çevrimiçi eğitim sisteminin avantajları şöyle sıralanabilir:
- Eğitimin herkes için erişilebilir olmasına imkân verir. Her alanı kapsayan dijitalleşme akımına eğitim sektörünün etkili, güvenli, kaliteli bir şekilde adapte olmasını sağlar.
- Örgün eğitimi bitirme amacı gütmeyen çevrimiçi eğitim sistemleri; tam aksine, yüz yüze eğitimi desteklemeyi ve örgün eğitim sisteminin yükünü hafifletmeyi amaçlar.
- Normal eğitimde kullanılan öğretme ve öğrenme yöntemlerinin standart olduğunu söyleyebiliriz. Halbuki çevrimiçi eğitim sistemi, dijital materyaller sayesinde onlarca değişik yöntemi kullanmaya olanak tanır. Örneğin; konu ve ödev dağıtımı, oyunlaştırma yöntemleri, genel ve mini sınavlar, harici videolar üzerinde eğitim bu platformlarda düşük mâliyetlerle, kolay ve hızlı biçimde kullanılabilir.
- Yol, yemek, ders araç-gereçleri gibi pek çok şeyden tasarruf ettiren çevrimiçi eğitim, kişilerin bütçesini korumasına katkıda bulunur.
- Mekân ve zaman kavramlarından bağımsız olduğu için online eğitim platformları modüler ve esnek bir çözüm olarak karşımıza çıkar.
- Dezavantajlı öğrencilerin yaşayabileceği muhtemel olumsuz durumları problem olmaktan çıkarır, onlara büyük kolaylıklar sunar. (Sosyal fobisi olanlar, iletişim sorunu yaşayanlar, kalabalık ortamlarda bulunmaktan çekinenler, fiziksel engelli öğretmen ve öğrenciler gibi.)
- Örgün eğitimde her sınıfın kapasitesi sınırlıdır. Oysa online eğitim, aynı anda yüz binlerce kişiye dahi erişebilme fırsatı barındırır. İnterneti olan herkes çevrimiçi eğitim sistemlerine katılabileceği için kişi sayısında sınırlama gerektirmez.
- Bunun yanı sıra online eğitim platformlarında herkese uygun bir yöntem ve her bireye özel bir program bulmak mümkündür. Bu; hem öğrencilerin daha kısa sürede ve rahat öğrenmesi, hem öğretmenlerin onlara hitap eden teknikleri daha kolay bulmaları açısından büyük önem taşır.
- Çevrimiçi eğitim sistemlerinde raporlama ve takip süreçleri daha efektif yönetilir.
LMS- Learning Management System (Öğrenme Yönetim Sistemleri) kullanımı, öğrenci ve öğretmenlerin bütün işlemlerini takip etme, bireylerin gelişimini izleme, ayrıntılı değerlendirme ve analiz gibi avantajları beraberinde getirir. Tüm bunlar ise uzaktan eğitimi daha iyi sonuç verecek şekilde iyileştirmeyi mümkün kılar.
- Öte yandan; çevrimiçi eğitim avantajları çeşitli araştırmalarla da ortaya konmuş, akademik performansı büyük ölçüde artırdığı saptanmıştır.
Örnek vermemiz gerekirse;
ABD Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan bir araştırma, çevrimiçi ortamda gerçekleşen eğitimlerdeki performansın, yüz yüze eğitimlere kıyasla daha fazla olduğunu göstermiştir.
Bunun temel nedeni; gerek öğrencilerin, gerekse öğretmenlerin fiziksel yorgunluğa maruz kalmıyor oluşu, bunun da mental süreçlere pozitif yansımasıdır.
Ayrıca online eğitimde öğretmen; sınıf içi disiplini sağlamak için ekstra çaba harcamak, öğrenciler sessiz olsun ve dersi dinlesin diye efor sarf etmek zorunda değildir. Bu da performansın yükselmesine yardımcı olan bir başka faktördür.
Öğretmen uzaktan eğitim verirken sadece işine odaklanma imkânı bulabildiği için, verimliliği de buna paralel oloarak artış gösterecektir.
Çevrimiçi Eğitim Nasıl Verilir?
Online eğitim sistemleri; yazılı, görüntülü, sesli anlık mesajlaşma programları, internet siteleri, mobil uygulamalar, çevrimiçi eğitim setleri ve buna benzer dijital araçlardan meydana gelir.
Bu itibarla, çevrimiçi eğitim nasıl verilir? Sorusunun cevabında ön plana çıkan bazı yöntemleri şöyle sıralayabiliriz:
- E-kitap, soru bankası, test-deneme, sunum, resim, grafik, ders notu, video gibi materyallerin internet üzerinden paylaşılması,
- Zoom, Microsoft Teams, Skype ve benzeri programlar vasıtasıyla gerçekleştirilen video konferanslar ve canlı yayınlar,
- Önceden hazırlanarak Youtube ve Udemy gibi muhtelif online eğitim platformlarında sunulan dijital kurslar, sesli ve görüntülü içerikler vb.
Çevrimiçi eğitim sistemlerinde öğretmen ve öğrenciler internet üzerinden bağlantı kurarak birbiriyle etkileşime girer. Böylelikle karşılıklı fikir alışverişinde bulunmak, soru yöneltmek, yüz yüze yapılan pek çok şeyi dijital ortamda gerçekleştirmek bu sayede mümkün olur.
Günümüzde çoğu kurum, hem yüz yüze hem de online eğitim sistemini eş zamanlı olarak uygular hâle gelmiştir. İşte buna, ‘hibrit eğitim modeli’ adı verilir.
- Bu konuyla ilgili ayrıntılı bilgiye, Online Eğitim Nasıl Verilir? Başlıklı içeriğimizden ulaşabilirsiniz.
En İyi Çevrimiçi Eğitim Platformu: İlerlet.com!
Farklı akademik düzeylerdeki öğrencilere hitap eden İlerlet.com; dijital çağa hâkim olan modern anlayışı, yenilikçi bakış açısıyla ve teknolojinin gücüyle birleştiriyor. LGS ve YKS sınavlarına yönelik çevrimiçi eğitim paketleri ile sınavlara hazırlık sürecini kolaylaştıran platformumuz; öğrencilere evinin konforunda, rahat ve keyifli bir şekilde çalışma imkânı tanıyor.
Okul başarısının artırılmasında da büyük pay sahibi İlerlet; konu ve ünite bazlı gelişim takibi, öğrenci koçluğu, rehberlik ve danışmanlık gibi nitelikli hizmetleriyle profesyonel destek sağlıyor.
Barındırdığı yüzbinlerce soru ile farklı format ve tarzlara âşinâ olma fırsatı sunan İlerlet.com’da ayrıca TYT ve AYT deneme sınavı gibi uygulamalar büyük bir yer tutuyor.
Özetle; öğrencilerin ihtiyaç duyduğu her ne varsa, İlerlet onları bir araya toplayıp tek tıkla kolayca ulaşılabilir hâle getiriyor.
Siz de; çevrimiçi eğitim nedir? Çevrimiçi eğitim sistemi neden avantajlı? Çevrimiçi eğitim nasıl verilir? Gibi sorulara tüm yönleriyle cevap bulabileceğiniz İlerlet platformunu tercih ederek, hedeflerinizi büyütün ve başarı yolundaki adımlarınızı sağlamlaştırın!
Hiçbir gün yerinizde saymadan; istikrarlı bir biçimde ve durmaksızın ilerlemek adına, binlerce şanslı öğrenci gibi hemen platformumuzda yerinizi alın!
Bu sayede etkili ve pratik yöntemler, üstün teknoloji, eğlenceli bir ortam dâhilinde öğrenmenin tadına varın!
Bilgi ve yeteneklerinizi hem okul performansınız, hem büyük sınavlar için en güzel şekilde ortaya koyarak, rakipleriniz arasında ayrıcalıklı olduğunuzu gösterin!