2024 üniversite taban puanları belli oldu mu? Diye merak ediyor, 2 ve 4 yıllık üniversite taban puanlarını öğrenmek istiyorsanız doğru yerdesiniz.

Malum olduğu üzere liselerin ve üniversitelerin taban puanları tercih yapma ve bir okula yerleştirilme sürecinde büyük rol oynuyor. ÖSYM’nin paylaştığı taban puanlar, okulların kontenjanları ve yüzdelik dilimler sınavların ardından merak konusu oluyor. Bu konuda İlerlet Online Eğitim Platformu üzerinden rehberlik alabilirsiniz.

Hayalindeki üniversiteyi kazanmak isteyen adayların en çok araştırdığı konulardan biri olan üniversite taban puanları 2023 yılında nasıl? İçeriğimizde bu konuya ışık tutacağız. 2023 ve 2024 üniversite taban puanları henüz ÖSYM tarafından açıklanmamıştır. 

Üniversite Taban Puanı Nedir?

Üniversite taban puanları, üniversitelere kabul için yapılan merkezi sınavların sonuçlarına dayanarak belirlenen en düşük puanlardır. Her üniversite ve her bölüm için taban puanlar farklılık gösterir ve her yıl değişebilir.

Türkiye'de üniversiteye giriş sınavı olarak kullanılan Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS), üniversite taban puanlarının belirlenmesinde önemli bir rol oynar. YKS, Temel Yeterlilik Testi (TYT), Alan Yeterlilik Testi (AYT) ve Yabancı Dil Testi (YDT) olmak üzere üç aşamadan oluşur.

Üniversite taban puanları 2024, her üniversitenin ve her bölümün kontenjanına, başvuru yoğunluğuna ve o yılki sınav performansına bağlı olarak değişir. Her yıl, üniversiteler belirli bir taban puan belirler ve o puanın üzerinde olan öğrencileri kabul eder. Dolayısıyla, üniversite tercihlerindeki sıralama ve başarı durumu, bir öğrencinin hangi üniversiteye kabul edilebileceğini belirleyen önemli faktörlerdir. 2024 üniversite taban puanları 4 yıllık ve 2 yıllık taban puanları ÖSYM tarafından her yıl sınav sonrası açıklanmaktadır.

Yerleştirme Puanı ve Taban Puan Aynı mı?

Üniversite tercihi yapılırken temelde yerleştirme puanı baz alınır. Ham puan, kişinin ‘sınav puanları’ bölümünde görünen rakamlardır.

Başka bir ifadeyle, tercihlerde yerleştirme puanları ve başarı sıralamaları kullanılır. Bazı bölümlerde yerleştirme puanı baraj olarak görülürken bölümlerin bazılarında ise yerleştirme puanları için taban puan belirlenmiş durumdadır. Yani taban puan, okul tarafından belirlenmiş olan rakamdır.

Az önce sözünü ettiğimiz ham puan ise adayın elde ettiği puanın üzerine herhangi bir ek puan veya okul puanı eklenmemiş hâlidir.

2 Yıllık Bölümlerin 2024 Üniversite Taban Puanları Listesi

Yukarıda belirttiğimiz gibi bu yılın taban puanları henüz açıklanmadı. Fakat genel bilgilendirme olması bakımından en çok tercih edilen 2 yıllık bölümlerden birkaçını şöyle sıralayabiliriz:

  1. Ağız ve Diş Sağlığı,
  2. Anestezi,
  3. Aşçılık,
  4. Arıcılık,
  5. Bilgisayar Programcılığı,
  6. Çağrı Merkezi Hizmetleri,
  7. Çocuk Gelişimi,
  8. Dış Ticaret,
  9. E-Ticaret ve Pazarlama,
  10. Fizyoterapi,
  11. Grafik Tasarımı,
  12. Fotoğrafçılık ve Kameramanlık,
  13. Turizm ve Otel İşletmeciliği,
  14. Sosyal Hizmetler,
  15. Sosyal Medya Yöneticiliği.

4 Yıllık Bölümlerin 2024 Üniversite Taban Puanları Listesi:

Dört yıllık eğitim verilen bölümlerden biriyle ilgileniyorsanız o bölümlerin başarı sıralaması ve taban puanı sizi yakından ilgilendiriyor demektir. ÖSYM tarafından yayınlandığında içeriğimizi güncelleyerek taban puanları size detaylı bir tablo hâlinde sunacak olmakla birlikte, şimdi adayların en fazla tercih ettikleri bazı 4 yıllık bölümleri paylaşmak istiyoruz:

  1. Arkeoloji,
  2. Bankacılık,
  3. Basın ve Yayın,
  4. Beden Eğitimi ve Spor,
  5. Beslenme ve Diyetetik,
  6. Biyoloji,
  7. Bilgisayar Mühendisliği,
  8. Coğrafya Öğretmenliği,
  9. Çocuk Gelişimi,
  10. Çevre Mühendisliği,
  11. Eczacılık,
  12. Ebelik,
  13. Dil ve Konuşma Terapisi,
  14. Diş Hekimliği,
  15. Elektrik Mühendisliği,
  16. El Sanatları,
  17. Enerji Mühendisliği,
  18. Fen Bilgisi Öğretmenliği,
  19. Gıda Mühendisliği,
  20. İktisat,
  21. İlahiyat,
  22. İngilizce Mütercim ve Tercümanlık.

Güncel 2024 Üniversite Taban Puanları Belli Oldu mu?

2022 ve 2024 üniversite taban puanları henüz açıklanmış değil. Zira söz konusu puanlar sonuçlar yayınlandıktan sonra, tercih döneminden evvel açıklanıyor. Dolayısıyla bu yıl üniversite 2024 taban puanları YKS sınavının ardından belli olacak. Unutmamak gerekir ki üniversite tercih döneminde başarı sıralaması kesinlikle dikkat edilmesi gereken bir husustur.

Taban Puan Her Yıl Değişir mi?

Evet, lise ve üniversitelerin gerek taban gerekse tavan puanları her sene değişiklik gösterebilir. Geçmiş dönemlere ait puanları incelemek size fikir verecek olsa da kesin bir yargıya kapılmamanız, tercihler başlamadan önce yayınlanacak olan güncel listeyi dikkate almanız gerekir.

Hukuk, Mimarlık, Mühendislik, Tıp, Öğretmenlik, Diş Hekimliği, Eczacılık Programlarına Başvurabilmek İçin En Düşük Başarı Sırası Nedir?

Hukuk programlarına yerleştirme işlemlerinde (EA)

En düşük 125 bininci (125.000)

Mühendislik programlarına yerleştirme işlemlerinde (Orman, Ziraat, Tarım Bilimleri ve Teknolojileri, Su Ürünleri/Su Bilimleri Fakülteleri programları ile Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği, Biyosistem Mühendisliği, Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği, Su Ürünleri Mühendisliği programları hariç; Ziraat Fakültelerinin Gıda Mühendisliği programları dâhil) (SAY)

En düşük 300 bininci (300.000)

Mimarlık programlarına yerleştirme işlemlerinde (SAY)

En düşük 250 bininci (250.000)

Tıp programlarına yerleştirme işlemlerinde (SAY)

En düşük 50 bininci (50.000)

Öğretmenlik programlarına yerleştirme işlemlerinde (Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık programı dâhil) İlgili Puan Türünde

En düşük 300 bininci (300.000)

Eczacılık programlarına yerleştirme işlemlerinde (SAY)

En düşük 100 bininci (100.000)

Diş Hekimliği programlarına yerleştirme işlemlerinde (SAY)

En düşük 80 bininci (80.000)

* Vakıf Yükseköğretim kurumları senato kararı ile söz konusu başarı sırasına ilişkin daha üstte başarı sırası belirleyebilmektedir.